5 redenen om voor wild te kiezen!

11/6/2021

1. Het houdt de natuur in balans

Bij jagers wordt er vaak gedacht jachthonden en met een geweer op je schouder door de polder wandelen. Toch komt er veel meer bij kijken dan alleen dat: een jager houdt de populatie van verschillende diersoorten in de gaten en werkt in het belang van de biodiversiteit. Daarnaast zijn er veel afspraken en wetgevingen waar de jager zich nauwkeurig aan houdt.

Een voorbeeld: Nederland telt de laatste jaren in de zomer zo’n 630.000 ganzen. In de winter kan dit zelfs oplopen tot bijna 2,5 miljoen ganzen. Samen met de zwanen, smienten en meerkoeten zijn er tijdens de winter ruim 3 miljoen grasetende vogels in Nederland, die grotendeels op akkers, graslanden en natuurgebieden leven.

Eén gans eet ongeveer 500 gram vers gras per dag in de Nederlandse natuur. Een gans foerageert ongeveer tien uur per dag en door de beperkte spijsvertering die hij heeft, poept hij iedere vier minuten. Hierdoor veroorzaken ganzen vraatschade en neemt, door hun uitwerpselen, de voedingswaarde van graspercelen af. De ganzenschade in Nederland wordt jaarlijks geschat rond de 70 miljoen euro.
Daarom heeft Nederland afgesproken om het aantal ganzen te beperken. Ons land heeft de internationale verantwoordelijk om een minimumaantal ganzen te laten verblijven. Het aantal ligt in werkelijkheid veel hoger dan dit afgesproken minimum.

Maar ook bij andere wildsoorten geldt: Wanneer er te veel van één bepaald diersoort is, kan dit gevolgen hebben voor andere planten en dieren in de natuur, oftewel de biodiversiteit. Het kan het leefgebied van andere dieren verkleinen en ervoor zorgen dat planten of diersoorten zelfs uitsterven. Door ervoor te zorgen dat de natuur in evenwicht blijft, worden de aantallen van diersoorten beheerd.

2. Het gaat voedselverspilling tegen

Van de 11 miljoen kilo aan wild die in Nederland wordt gegeten, is maar 5 procent ook echt afkomstig uit ons land. Het overgrote merendeel van het wild wordt opgekweekt of geïmporteerd uit het buitenland, waardoor de jagers ganzen uit onze eigen Nederlandse polders moeten vernietigen. In de praktijk blijkt dat de natuurlijke oogst soms nauwelijks of inefficiënt benut wordt en dat is onnodige voedselverspilling van een natuurlijke oogst. Zonde! Daarom is het bij het eten van wild wel belangrijk om zeker te weten dat je echt wild van Nederlandse bodem koopt. Want waar kun je nu meer van genieten dan van lekkere, natuurlijke, duurzame en vrije producten uit onze eigen Nederlandse natuur?

Het geschoten wild is prima geschikt voor heerlijke wildgerechten en wordt dan ook zoveel mogelijk benut om voedselverspilling tegengegaan. Zeker de gans is een wildproduct met veelzijdigheid dat vaak over het hoofd wordt gezien. Veel van deze natuurproducten als ganzen, eenden, hazen, fazanten, zwanen, zwijnen, reeën, vrij groeiende kruiden, groenten, eetbare bloemen en planten, vissen, schelpen, rivierkreeftjes, enzovoorts, worden niet benut of onterecht als ‘afval’ bestempeld. Terwijl ze met respect voor de wet en regelgeving en zonder het natuurlijk evenwicht van de natuur te verstoren ook kunnen worden geconsumeerd.

3. Het is duurzaam en beter voor het milieu

Nederland importeert het overgrote merendeel van het wild uit andere landen, terwijl geschoten wild uit ons eigen land onnodig verloren gaat. Er wordt bruikbaar voedsel verspild terwijl andere producten duizenden kilometers afleggen om in Nederland op een consumentenbord te belanden. Het wild van Nederlandse bodem dat in het kader van wildbeheer wordt geschoten, hoeft al deze kilometers niet af te leggen en is om die reden beter voor het milieu.

Greenpeace Duitsland heeft jaren geleden in één van haar magazines benadrukt dat Wildvlees uit de EU (van duurzame, gereguleerde jacht) een verstandig gebruik is van natuurlijke hulpbronnen en dat het nauwelijks negatieve ecologische effecten heeft. Wild is daarnaast klimaatneutraal en dus een goede keuze wanneer je een steentje wilt bijdragen aan het milieu.

4. Het is gezond

Bij het eten van wild vlees gaat de vuistregel: “alles wat vliegt, rent of zwemt is gezond” op. De dieren leven buiten in de natuur en zijn dus verantwoordelijk voor hun eigen levensonderhoud. Ze zijn de hele dag druk bezig met het regelen van voedsel.

Wild is mager vlees met veel gezonde vetten. Ook zitten er veel eiwitten, B-vitamines en zink in, wat een positieve bijdrage levert aan je immuunsysteem. Daarom past het eten van wild goed in de gezonde leefstijl. Voor mensen met hart- en vaatziekten of mensen met een hoge bloeddruk is het eten van wild ook erg gezond.

5. Het is veelzijdiger dan je denkt

Bij wild denkt men vaak meteen aan de herfst of aan de feestdagen. Hoewel wild uiteraard lekker is in het najaar, is het veelzijdiger dan je denkt! Wild is het hele jaar door heerlijk! De natuuroogst van Hollands Wild wordt op ambachtelijke wijze veelal handmatig verwerkt. De smaakvolle eindproducten ontwikkelen wij samen met de producenten waarmee we nauw samenwerken. Wij kiezen de receptuur die het beste recht doet aan het Hollandse wild. Daarnaast bieden wij lekkere vleesproducten die makkelijk te bereiden zijn en te combineren zijn met iedere maaltijd. We willen dat je niet per se uren in de keuken hoeft te staan om een lekker stuk wild op tafel te kunnen zetten. Het vlees van Hollands Wild is zoveel mogelijk ingesteld op het gemak van de dagelijkse maaltijd. Daarnaast is wild niet alleen lekker bij stamppotten, maar ook goed te combineren met rijst, pasta, salades of gerechten van de barbecue.

Ontdek via onze recepten hoe veelzijdig en lekker wild kan zijn.


Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.