5 tips om de egel te helpen

21/10/2021

De egel in Nederland heeft het moeilijk. Door zijn scherpe stekels lukt het hem wel om zich tegen katten en martens te verdedigen, maar in het verkeer is hij machteloos. Helaas wordt door de moderne tuinen het leefgebied van de egel kleiner en sterven er per jaar 135.000 egels in het verkeer. In de afgelopen tien jaar is het aantal egels in Nederlands gehalveerd. Door je eigen tuin slim in te richten, kun je een verschil maken en ervoor zorgen dat het dier niet ver hoeft te zoeken naar eten om te overleven. Hieronder vind je tips om de egel een handje te helpen!

Maak een hoekje met bladeren

Door een hoekje te maken met een stapel aangeharkte bladeren, maak je het makkelijker voor de egel om aan eten te komen. De insecten die op de bladeren afkomen, zorgen ervoor dat de egel weer een lekker hapje heeft om te eten.  

Maak een egelhuis

Maak wanneer dit kan een rommelhoekje in je tuin waar egels ongestoord kunnen schuilen en hun holletje kunnen maken. Wanneer je de egel graag van meer luxe wilt voorzien, raden we aan een egelhuis te plaatsen. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar is ook makkelijk zelf te maken.

Maak tunneltjes en trapjes

Een andere manier om het leefgebied van de egel te vergroten is door een verbinding te maken met het plantsoen naast je huis of de tuin van de buren. Een kleine opening van 13 bij 13 centimeter of een klein trappetje is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat ze snel en veilig van plek naar plek kunnen verplaatsen.

Verlichting

Zoals we in één van onze vorige nieuwsberichten schreven, verstoort het ’s nachts verlichten van de tuin het ritme van vleermuizen, vogels en nachtvlinders. Dit geldt ook voor nachtdieren als de egel. Gebruik dus lampen die bij beweging aanspringen en doe het ‘permanente’ licht in je tuin uit.

Geen melk

Het neerzetten van een schaaltje melk voor de egels, raden we af; hier krijgen ze namelijk diarree van. Wanneer je de egel graag van wat extra eten wil voorzien, zet dan wat egelvoer, katten- of hondenbrokken of wat meelwormen neer.
Uiteraard is het belangrijk om de egel voor de rest zoveel mogelijk met rust te laten.

Hollands Wild

Je kunt niet alleen in je tuin, maar ook daarbuiten bijdragen aan de natuur.

Hollands Wild biedt lekker en natuurlijk vlees uit onze eigen Hollandse natuur. We vinden de balans van onze natuur belangrijk en willen de “oogst” die de natuur ons geeft goed benutten. Onze producten zijn gemaakt van wild dat in Nederland gevangen is om de lokale natuur in balans te houden. Het vlees van deze dieren wordt nu nog vaak verspild en dat is zonde. Met Hollands Wild kun je genieten van lekkere, duurzame producten uit de vrije Nederlandse natuur en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld.

Bron: Natuurmonumenten.nl

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.