Breng op goedkope manier biodiversiteit in je eigen tuin

20/5/2021

De biodiversiteit van de natuur is erg belangrijk en waardevol. Voor veel mensen die wonen in een drukke binnenstad, kan de natuur heel ver weg voelen. Hoe kun je in je eigen tuin of op je eigen balkon de natuur een beetje dichterbij halen en bijdragen aan de biodiversiteit? In de Woonspecial bij het AD vertelt tuinman Casper Boot over bijdragen aan biodiversiteit met een klein budget.

Casper Boot weet uit eigen ervaring dat een groene tuin niet intensief is in onderhoud, mits je niet als legerleider je planten in het gareel wil houden of een zentuin aanlegt. “Het formaat van je tuin maakt niet uit: alle groenen tuinen vormen samen één groot natuurgebied. Wanneer je groen terugbrengt in je tuin, geef je een stukje natuur aan de aarde terug.”
Boot zegt dat hoe wilder je tuin is, hoe meer insecten, vogels en andere dieren je tuin bezoeken. Hiervoor geeft hij de tip om bladeren te laten liggen of in borders te harken. Ook raadt hij af om in het najaar te snoeien, maar raadt aan hiermee te wachten tot het einde van de winter. Het zogeheten ‘winterskelet’ fungeert als extra beschutting voor de vogels. Daarnaast zegt hij dat er geen objectieve definitie is van onkruid. “Wanneer je ‘onkruid’ mooi vindt, is het niet noodzakelijk om deze systematisch te verwijderen.”

Bijenmengsel

Boot zegt dat je voor een wilde tuin in feite alleen moet zorgen voor de diversiteit aan planten en bloemen die je hebt. “Om bij te dragen aan de biodiversiteit, kun je een ‘bijenmengsel’ zaaien of een pluktuin aanleggen. Dit kan zowel in de tuin als op het balkon.” Deze zaadmixen die je bij de budgetwinkels of supermarkten kan kopen, zijn door hun lage prijs erg populair. Toch bevatten ze vaak onjuiste (inheemse) planten voor het voortplanten van onze vlinders en bijen.

De website van Cruydt-Hoeck staat vol met (kweek)tips en heeft een groot assortiment met inheemse plantenzaden. Voor gifvrije tulpen-,dahlia- en narcissenbollen raadt Boot FAM Flowerfarm aan. Het boekje Pluktuin van Uitgeverij Snor bevat alle informatie over het aanleggen van pluktuinen. Ook n heeft momenteel een actie om je tuin te ‘vergroenen.’

Klein budget

Een tuin aanleggen hoeft niet veel te kosten. “Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar planten op Marktplaats. Veel hobbyisten kweken biologische plantjes en verkopen deze tegen lage kosten”, zegt Boot. Hij vervolgt: “Het internet staat vol met omschrijvingen van stekken en kweken. Op Sprinklr.co kun je zelfs je eigen inheemse balkontuintje, borderpakket of microbos bestellen. Het zelf kweken en stekken zal niet altijd goed gaan, maar het maken van fouten hoort erbij. Het mooie van de natuur, is dat je elke dag iets bijleert. Om een zaadje te zien veranderen in een plant is pas echt onbetaalbaar!”

Biodiversiteit binnenshuis

Naast de tuin of het balkon, kun je ook bijdragen aan de biodiversiteit van de natuur vanaf binnenshuis. Het Wild van Hollands Wild heeft een heerlijk vrij leven gehad in de Nederlandse natuur en dat proef je! Het vlees heeft een natuurlijke en pure smaak.

Nederland is een heerlijk land voor wild zoals ganzen en damherten. Als populaties te groot worden en lokale biodiversiteit, openbare veiligheid of land- en bosbouw gaan bedreigen, wordt er ingegrepen. Dit gebeurt strikt gereguleerd op basis van lokale faunabeheer plannen. De “oogst” van lokaal faunabeheer wordt helaas vaak verspild, en dat is zonde! Hollands Wild verwerkt daarom het vlees tot lekkere en makkelijk te bereiden producten.
Hollands Wild staat voor het voorkomen van verspilling en verwerkt deze oogst uit onze natuur tot lekkere en makkelijk te bereiden producten. Niet alleen met de feestdagen maar het hele jaar door. Zo kun jij genieten van lekkere, duurzame producten uit de vrije Nederlandse natuur en tegelijkertijd bijdragen aan de biodiversiteit en een betere wereld.

Zoek een verkooppunt bij jou in de buurt!

Bron: AD.nl

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.