Hoe kunnen we het aanrijden van wild voorkomen?

4/11/2021

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is de campagne 'Veilig op weg, Daar Jagen Wij Voor' gestart om automobilisten bewuster te maken van de risico's van overstekend wild. Ook geeft de campagne tips voor het voorkomen van aanrijdingen en wat je moet doen mocht je een keer een dier aanrijden.

De vereniging pleitte vorig jaar er al voor dat kennis over de risico's van overstekend wild voortaan onderdeel moet worden van het auto-theorie-examen bij het CBR. Toch zegt het examencentrum het volgende: "We toetsen of een beginnende bestuurder de weg op kan, of diegene de verkeersregels kent, gevaren herkent, genoeg verkeersinzicht heeft en de juiste keuzes maakt." Volgens het CBR is overstekend wild geen belangrijke toevoeging voor het uiteindelijke doel van het examen. 

Meer reeën = meer aanrijdingen

De laatste decennia is het aantal reeën in ons land sterk gegroeid. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er in het oosten van Nederland 5.000 reeën. Nu zijn dit er meer dan 100.000 reeën in elke provincie van het land. Dit heeft alleen ook een keerzijde: een groeiend aantal aanrijdingen met dieren in Nederland en een stijgend schadebedrag. Het Verbond voor Verzekeraars meldde begin 2021 dat het gemiddelde schadebedrag na aanrijding met een (wild) dier is toegenomen van €1.632 in 2017 naar €1.921 vorig jaar. Een flinke toename, dus.

Het aantal aanrijdingen met reeën bleef ongeveer hetzelfde of steeg zelfs vorig jaar. Dit terwijl er vanwege COVID-19 minder verkeer op de weg was. Uit rapportages van Faunabeheer uit de vier provincies (Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Utrecht) waar de Jagersvereniging campagne voert, vinden er gemiddeld 42 aanrijdingen per week plaats in de provincies samen.  

Veiligheid bijdrage van jagers

De hoge urgentie van het voorkomen van (wild)aanrijdingen blijft dus bestaan.
Volgens de directeur van de Jagersvereniging, Willem Schimmelpenninck, dragen jagers bij aan de verkeersveiligheid. "Door onze leden worden er plekken in kaart gebracht waar veel wildaanrijdingen plaatsvinden. Ze gaan hierna in overleg met de gemeenten, wegbeheerders en provincies om op die plekkenmaatregelen te nemen als wildreflectoren. Ook wordt er in deze gebieden voor gezorgd dat de populatie reeën niet te groot wordt voor het gebied." De Jagersvereniging pleit ook voor een eenduidige landelijke regelgeving en beheer van reeën en niet alleen rond de gebieden waar de meeste aanrijdingen plaatsvinden.  

De campagne

In november en december wordt er door middel van de campagne 'Veilig op weg, Daar Jagen Wij Voor' aandacht gevraagd voor aanrijdingen met reeën. Vooral in de huidige periode waar de wintertijd net begonnen is en er meer verkeer rijdt in de schemer, vergroot ook het risico op wildaanrijdingen. De campagne geeft onder andere via verschillende social media kanalen tips voor automobilisten voor het voorkomen van wildaanrijdingen en hoe een aanrijding het beste kan worden afgehandeld. Zo ben je verplicht om een wildaanrijding te melden bij de politie, zodat zij een jager kunnen bellen die bevoegd is om het gewonde dier te vinden en, wanneer dit nodig is, uit lijden te verlossen. Verder bestaat de campagne uit een speciale wildkroket-actie, scholenbezoeken in de vier provincies en radiospotjes. Ook kan op de campagnewebsite daarjagenwijvoor.nl iedereen meer informatie vinden. 

Tips

Hoe voorkom je een wildaanrijding?

  • Wees extra alert wanneer je rijdt in de ochtend- of avondschemering. De meeste ongevallen vinden namelijk plaats tijdens de schemering in het voor- en najaar.
  • Pas na zonsondergang, wanneer mogelijk, op N-wegen in bosachtige gebieden je snelheid aan naar maximaal 60 km/h.
  • Rem pas wanneer je zeker weet dat er geen auto direct achter je zit.
  • Probeer op je eigen rijbaan te blijven en wijk niet uit.

Wat kun je doen bij een wildaanrijding?

  • Ook wanneer het dier doorloopt, ben je verplicht om een aanrijding met wild te melden bij de politie (telefoonnummer 0900-8844). Wanneer je dit niet doet, ben je strafbaar.
  • Probeer de locatie van de aanrijding zo exact mogelijk door te geven en probeer, wanneer dit mogelijk is, te blijven bij de plek tot politie of jager ter plekke is.
  • Nadat de politie van de aanrijding op de hoogte is, schakelen ze een faunabeheerder of jager in die bevoegd is om wildaanrijdingen af te handelen. Wanneer het dier nog leeft en zwaar gewond is, moet een jager het dier uit z'n lijden verlossen. Hierna wordt het dier afgevoerd.

Bronnen: daarjagenwijvoor.nl en rijschoolpro.nl

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.