Hoe smaakt wild?

2/11/2021

Wild smaakt heel anders dan je misschien gewend bent. Je kunt aan het vlees proeven dat het dier in de vrije natuur heeft geleefd en altijd vrij heeft bewogen. Dat merk je aan de donkere kleur en de volle, uitgesproken smaak van het vlees.

Omdat wild zo’n uitgesproken smaak heeft, hebben wij in ons basisassortiment ook een aantal instapproducten. Deze producten zoals de Wilde worst, Wildburger en Vurige worstjes hebben een minder sterke wildsmaak en worden ook door niet-wildeters goed gegeten. Daarnaast zijn ze heel snel en gemakkelijk klaar te maken.

Een voordeel van de natuurlijke uitgesproken smaak van wild, is dat het vlees vaak niet meer nodig heeft dan wat peper en zout.
Wild is mager vlees en hoef je dus niet lang te bakken. Wild is het lekkerst als het in de kern nog een beetje rosékleurig is. Wanneer je wild doorbakt, wordt het droog en gaat er veel van de smaak verloren.

Hoe smaakt Gans?

Bij gans heb je misschien snel de neiging om de smaak van het vlees te vergelijken met andere soorten gevogelte zoals eend of kip. De smaak en structuur is toch beter te vergelijken met roder vlees. Ganzenvlees lijkt op het eerste gezicht ook op biefstuk. Sterker nog, we raden aan om het vlees (net als bij biefstuk) niet te veel te doorbakken. De stevige wildsmaak van Gans komt het beste tot z’n recht wanneer deze van binnen nog een beetje rosékleurig is.

Hoe smaakt Eend?

Wilde eend heeft een hele eigen smaak, zeker wanneer je hem vergelijkt met de neutrale, zachte smaak van tamme eend. Wilde eend is kruidiger en minder vet dan de tamme eend, waardoor hij sneller gaar is. Hoewel Eendenborst dezelfde vorm heeft als kipfilet, zijn de structuur, smaak en kleur anders. Eend is net als de Gans rood vlees, wat een heerlijke volle smaak heeft wanneer je het vlees tijdens het bakken in de kern nog rosékleurig houdt. Wanneer je Eendenborstfilet te lang bakt of gaart, kan er een leverachtige smaak ontstaan. Daarom raden we aan om Wilde eend medium rare te bakken.

Hoe smaakt Hert?

Hertenvlees is mager, heeft een unieke bijna fruitige of houtachtige smaak en is rijk aan ijzer, fosfor en vitaminen. Daarnaast is hertenvlees licht verteerbaar en heeft het een mildere maar rijke smaak vergeleken met andere wildsoorten. Omdat hertenvlees fijn is van structuur kun je de meeste delen van het hert rosé of zelfs rood eten en hoef je het vlees alleen om en om wat te bakken. De fijne structuur die lijkt op rundvlees in combinatie met de medium wildsmaak, maakt hertenvlees een aanrader voor iedereen.

Hoe smaakt Wild Zwijn?

Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak. Vergeleken met varkensvlees is Wildzwijn vlees mager, maar je maakt het (in het geval van de bouten of koteletten) op dezelfde manier klaar als varkensvlees. Het vlees is wel steviger dan hun tamme soortgenoot, maar dit geeft het vlees een heerlijke natuurlijke wildsmaak.

Wil je graag meer weten over de bereiding van de verschillende soorten wild? Kijk dan bij onze recepten.

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.