Wild bij de wijn?

16/2/2023

Ieder jaar is het op 18 februari 'Drink Wijn Dag.' Nu hebben we inmiddels meerdere artikelen toegewijd aan welke soorten wild het beste combineren met groenten en fruit van het seizoen, maar welke soorten wijn combineren eigenlijk het beste met een lekker stukje Hollands Wild? In dit artikel gaan we hier meer op in!

Waarom wijn?

Net als met andere etenswaren en dranken, is te veel wijn uiteraard niet goed. Toch heeft eens in de zoveel tijd een glaasje wijn zijn voordelen.

Hierbij geldt wel: drink altijd met mate.

Voornamelijk rode wijn heeft veel voordelen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die een wijntje drinken na het avondeten een lagere glucosewaarde hebben dan mensen die bijvoorbeeld water drinken. Mensen met diabetes type 2 kunnen hierbij baat hebben.
Hetzelfde geldt voor je immuunsysteem. Mensen die af en toe een glaasje wijn drinken, worden -zo blijkt uit onderzoek- minder vaak ziek of verkouden.
Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat af en toe een glaasje wijn ook dementie tegengaat en cognitieve prestaties verbetert.
En ook voor je hart en prostaat is een rood wijntje goed. Zo zorgt rode wijn ervoor dat je bloed dun genoeg blijft, dat het goede cholesterol in het lichaam wordt verhoogd en dat de kans op prostaatkanker verkleint.
Als laatste heeft rode wijn ook eigenschappen die bacteriën op je tanden tegengaan. Af en toe een glaasje wijn maakt de kans op gaatjes kleiner.

Hoewel de lichamelijke voordelen fijn zijn, is wijn natuurlijk vooral lekker!

Wijn bij Gans

Zoals we eerder al in ons artikel 'Hoe smaakt wild?' beschreven, heeft gans een stevige wildsmaak. Het vlees is dan ook qua bereiding te vergelijken met biefstuk, ondanks dat de Gans valt onder het gevogelte. Juist omdat dit stuk vlees een uitgesproken en stevige smaak heeft, raden we aan om er een pittige rode wijn naast te serveren.

Rode wijn

Wie weet er beter welke wijn er het beste bij Gans past dan de regio waar het vlees vaak op het menu staat: Midden-Europa. Wijn uit Oostenrijk van Blaufränkisch of Zweigelt combineren heerlijk met Gans. Het drinken van en glas met krachtige en volle rode wijn als Cabernet Franc, Syrah, Sangiovese, Salentein, Valpolicella, Côtes du Rhône, Chianti Classico, Zenato, Merlot of Pinot Noir is perfect bij een Ganzenborstfilet.

Witte wijn

Heb je liever een glaasje witte wijn? Ook hiervoor raden we krachtige en volle wijn aan zoals: Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Muscat.

Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet:

Recept

Wil je genieten van een heerlijk stukje wild en een lekker glaasje wijn? Proef dan onze populaire en makkelijk te bereiden Gelookte Gans!

Gelookte Gans

Wijn bij Hert

Hertenvlees heeft een unieke nootachtige en milde wildsmaak die het beste tot z'n recht komt wanneer het vlees van binnen nog een beetje rosékleurig is. Hertenbiefstuk is dus heerlijk mals en sappig van smaak, zonder dat de wildsmaak té uitgesproken is. Hierbij past een elegante maar krachtige rode wijn. Voor een witte wijn raden we een krachtige wijn aan die vol is van smaak.

Rode wijn

Bij Hertenbiefstuk kun je het beste een rode wijn serveren. Denk hierbij vooral aan een krachtige wijn zoals de Rioja, Ramón Bilbao Crianza Magnum, Brunello of Chianti Classico. Ook een Merlot, Pinot Nior of Cabernet Sauvignon combineren heerlijk met een Hertenbiefstuk.

Witte wijn

Hoewel rode wijn bij Hert de voorkeur heeft, zijn er wel verschillende soorten wijn die je kunt kiezen. Het belangrijkste is om een volle, kruidige en krachtige witte wijn te serveren. Denk hierbij aan Chardonnay, Viognier, Chenin Blanc of Rhône. Ook een Australische Yalumba the Vergilius Viognier combineert heerlijk met Hertenbiefstuk.

Hieronder een volledig overzicht:

Recept

Heb je trek gekregen in een lekkere wilde maaltijd? Probeer dit makkelijke recept eens en proef de lekkere combinatie van Wild en wijn!

Ravioli met Hertenbiefstuk

Welke wijntje neem jij bij je wildgerecht vanavond?

Bron: wijnservice.nl, anderewijn.nl, vriendin.nl

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.