Wild in je vriezer?

21/7/2023

We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is ons vlees in te vriezen. In dit artikel kom je alles te weten over het invriezen en ontdooien van wild en waar je op moet letten.

Hoe zit het met invriezen?

Op de verpakking staat dat er wordt afgeraden om het vlees opnieuw in te vriezen, maar hier hebben we een aantal redenen en uitzonderingen voor.

Kun je wild invriezen?

In feite kun je wild gewoon opnieuw invriezen zoals je gewend bent met bijvoorbeeld kip. Wel geldt dat het opnieuw invriezen van wat voor vlees dan ook de smaak en structuur van het vlees kan beïnvloeden. Dit heeft te maken met de snelheid waarmee het vlees wordt ingevroren. Vaak gebeurt dit bij een vriezer van thuis te traag, waardoor er ijskristallen in het vlees kunnen ontstaan. Deze veranderen, wanneer je het vlees weer laat ontdooien, in vocht, wat vervolgens de smaak en de structuur van je vlees beïnvloedt.

Hoewel het invriezen van wild dus wel veilig is, raden we het dus toch af. Mocht je het wel graag willen invriezen, houd er dan rekening mee dat het vlees ingevroren voor 3 maanden te bewaren is. Ook raden we aan je vriezer op -18graden Celsius te zetten. Dit is namelijk de beste temperatuur voor het invriezen van vlees.

Zorg er tijdens het ontdooiproces voor dat het vlees niet te snel ontdooit. Haal het wild minimaal 24 uur uit de vriezer en laat deze in de koelkast in de (dichte)originele verpakking ontdooien.

Kun je een wildgerecht invriezen?

Ook nadat je een heerlijk wildgerecht hebt klaargemaakt, kun je besluiten om het in te vriezen en voor een langere tijd te bewaren. Maar ook hier geldt dat het de smaak en structuur kan beïnvloeden. Net als bij het rauwe vlees, ontstaan er bij het thuis invriezen ijskristallen, die tijdens het ontdooien veranderen invocht. Dit beïnvloedt vervolgens de smaak en structuur van het gerecht, en kan dus anders gaan smaken dan ervoor.

Het invriezen van wildgerechten is veilig, maar houd er wel rekening mee dat het ingevroren gerecht voor 3 maanden te bewaren is. Ook raden we aan je vriezer op-18 graden Celsius te zetten. Dit is namelijk de beste temperatuur voor het invriezen van vlees.

Zorg er tijdens het ontdooiproces voor dat het gerecht niet te snel ontdooit. Haal het gerecht minimaal 24 uur uit de vriezer en laat deze in de koelkast in een afgesloten verpakking ontdooien.

Eet smakelijk!

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.