Zo krijg je meer bijen en andere insecten in jouw tuin

6/7/2021

Vorige week was de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor vergroening. Omdat bijen van levensbelang zijn voor bestuiving van gewassen, mag de bij niet vergeten worden. Ze floreren het beste in de biodiversiteit van de stad, maar hoe zorg jij er nou voor dat je meer bijen en andere insecten in je tuin krijgt? In de Woonspecial bij het AD vertelt stadsimker Krijn Kieviet hierover meer.

Stadsimker Krijn Kieviet werd in eerste instantie in alle eerlijkheid imker omdat hij honing lekker vindt. Maar door zijn achtergrond als bioloog, ook omdat hij de honingbij in zijn woorden ‘een oneindig interessant beestje’ vindt. En de insectenpopulatie kan wel een beetje hulp gebruiken.

Imker als veehouder

“De honingbij heeft een voordeel ten opzichte van wilde bijenrassen, omdat ze door imkers worden gemanaged”, zegt Kieviet. “Als imker ben je een soort veehouder, zou je kunnen zeggen. De bij onder de insecten is als de kip onder de vogels. Wanneer imkers hun werk neerleggen, verdwijnt de honingbij. De honingbij is vanaf het voorjaar tot in de zomer actief en overwintert met een bijenvolk.”

In de stad is er veelal een diversiteit aan bomen te vinden. Dit levert een aaneenschakeling van bloei op. “Dit is precies wat honingbijen nodig hebben. Een volk telt zo’n 50.000 bijen: nogal wat monden om te voeden, dus. Honingbijen zijn geen topbestuivers. Hij neemt liever zoveel mogelijk stuifmeel mee naar de kast om de larven te kunnen voeden. Hij leeft korter en begint in het voorjaar pas met de bouw van een nieuw bijenvolk. De wilde bij daarentegen is wel een topbestuiver die stuifmeel meebrengt van de ene naar de andere bloem.”

Bijen kunnen elkaar vertellen waar een goede nectarbron is. Ze laten dit aan soortgenoten weten door middel van een bijendans. “Dit doen ze door in de vorm van een achtje te bewegen. Hierbij bepalen de hoek van het middenstuk en het achtje in welke windrichting de nectar is te vinden en hoe ver het vliegen is. Hoeveel nectar er te halen valt, zie je aan het enthousiasme van het dansje”, legt Kieviet uit.

Het ecosysteem

Kieviet stelt dat zowel de honingbij als de wilde bij even belangrijk zijn in de keten van ons ecosysteem. En er geldt: hoe meer schakels het systeem heeft, hoe steviger het is. Dat maakt de biodiversiteit zo belangrijk: planten en dieren hebben zichzelf aangepast aan specifieke omstandigheden van een (leef)gebied. Bijen hebben om hun hele levensduur voorzien te zijn van voedsel, planten nodig met verschillende bloeitijden. Deze verschillende bloeitijden ontstaan alleen met diverse inheemse bomen en bloemen.

De inheemse fauna is niet toegerust op globalisering waardoor er exoten verschijnen in onze natuur. “Schud tijdens een Nederlandse zomer- of wintereik eens flink aan een tak en er vallen zo’n 100 verschillende insecten uit. Doe je hetzelfde bij een Amerikaanse eik, dan levert dit slechts een boel larven en zwarte vliegjes van lieveheersbeestjes op. Omdat evolutie een traag proces is, duurt het lang voordat inheemse soorten zich aanpassen aan nieuwe bewoners. Daarom planten de buxusmot en eikenprocessierups zo goed voort: onze inheemse fauna heeft ze nog niet als voedsel herkend”, zegt Krijn Kieviet.

Biodiversiteit tips voor je balkon of tuin

1.    Vaak is biodiversiteit een lokale aangelegenheid. Nederlandse vlinders, bijen en andere insectensoorten zijn van Nederlandse planten afhankelijk. Zaai daarom voornamelijk inheemse bloemen en planten, hier en daar gemixt met exotische(re) planten naar keuze. Hier vind je een lijst met inheemse plantensoorten.

2.    Maak een composthoop van je gft en tuinafval. Deze compost kun je weer gebruiken om je tuin te bemesten. De composthoop zelf is een prima huis voor egels en hommels. Kijk voor meer tips op milieucentraal.nl.

3.    Koop of bouw je eigen insectenhotel, zodat bijen en andere insecten kunnen schuilen, overwinteren of eitjes kunnen leggen. Hier vind je hoe je zelf een insectenhotel kunt bouwen.

4.    Het ’s nachts verlichten van de tuin verstoort het ritme van vleermuizen, vogels en nachtvlinders. Ook kunnen dieren die ’s nachts slapen er last van hebben. Gebruik dus lampen die bij beweging aanspringen en doe het ‘permanente’ licht op je balkon of in je tuin uit.

5.    Stop met aanharken van bladeren. De blaadjes vormen een laagje op de bodem waaruit planten en dieren voedsel halen. Ook zorgen ze ervoor dat je tuin beter water vasthoudt. Hierdoor hoef je minder te sproeien. Wil je graag meer informatie? Kijk dan op IVN.nl.

Hollands Wild

Hollands Wild biedt lekker en natuurlijk vlees uit onze eigen Hollandse natuur. We vinden de balans van onze natuur belangrijk en willen de “oogst” die de natuur ons geeft goed benutten. Onze producten zijn gemaakt van wild dat in Nederland gevangen is om de lokale natuur in balans te houden. Het vlees van deze dieren wordt nu nog vaak verspild en dat is zonde. Met Hollands Wild kun je genieten van lekkere, duurzame producten uit de vrije Nederlandse natuur en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld.

Lees ook ons vorige artikel over hoe je op een goedkope manier biodiversiteit brengt in je tuin of op je balkon.

Bron: Gelderlander.nl

 

Vergelijkbare berichten

Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.