Over Hollands Wild

Hollands Wild staat voor lekkere, gezonde en makkelijk te bereiden producten die zijn gemaakt van Nederlands wild dat gevangen is om de natuur in balans te houden. Het vlees van deze dieren wordt nu nog vaak verspild en dat is zonde.
Omdat wij enkel vlees gebruiken dat door faunabeheer beschikbaar is gekomen, varieert ons assortiment mee met de “oogst” van het seizoen: niet alles is altijd verkrijgbaar.

Oorsprong

Nederland is een heerlijk land voor wild zoals ganzen en damherten. We zien ze ook steeds vaker, want natuurlijke vijanden zijn er (bijna) niet.
Als lokale populaties te groot worden, brengen ze de natuur uit balans. Ze verkleinen het leefgebied van andere dieren en verstoren de lokale plantengroei. Daarnaast zijn er regio’s waar wildsoorten door hun groeiende aantallen openbare veiligheid of land- en bosbouw gaan bedreigen. 

Om de balans in de natuur te herstellen en behouden, wordt er via strikt gereguleerde faunabeheer plannen ingegrepen. De “oogst” hiervan wordt helaas vaak verspild.

Wist je dat maar 5% van het wild dat in Nederland wordt gegeten echt uit ons land komt? De rest wordt geïmporteerd uit het buitenland. Het is daar gekweekt of in het wild gevangen. We eten wild van ver weg en gooien grote delen van onze eigen oogst weg. Dat moet anders, Hollands Wild werkt alleen met wat er beschikbaar komt uit onze eigen natuur.

Meadow
Meadow

Kwaliteit van onze producten

Ons assortiment bestaat uit vlees van bijvoorbeeld herten, wilde zwijnen en eenden, maar we verkopen ook verschillende producten van ganzenvlees. De gans is de laatste jaren in Nederland in grote getale te vinden. Ons assortiment bestaat nu nog maar uit een aantal bekende wilde diersoorten, maar wellicht dat we inde toekomst uitbreiden naar exotischere dieren die in Nederland leven, zoals de Amerikaanse rivierkreeft, bijvoorbeeld. Op deze manier proberen we voor zoveel mogelijk diersoorten waar nu het vlees van wordt verspild, een bestemming te vinden.
Omdat natuurlijkheid een van onze kernwaarden is, willen we dit ook buiten ons hoofdingrediënt wild uit onze producten laten blijken. Wild is van nature erg mager, dus voor de smaak en sappigheid voegen we varkensvlees of kippenvel toe aan onze worsten en burgers. Hierbij houden we rekening dat al onze samengestelde producten minstens 50 procent wildvlees bevat. Het vlees wat we als toevoeging gebruiken komt uit biologische veeteelt. En ook de kruiden die we gebruiken voor onze marinades, zijn biologisch. Als we er niet aan ontkomen om met e-nummers te werken, kiezen we alleen diegenen die voor biologische producten zijn toegestaan. Hierdoor proberen we telkens onze missie uit te dragen in onze producten. 
Uiteraard willen wij dit wel op een veilige en gezonde manier doen. Ons duurzame vlees wordt volgens de wetgevingen en certificering verwerkt, zodat je ervan op aan kunt dat het vlees van goede kwaliteit en veilig is. Het meeste wild wordt geschoten. Hiervoor hebben we een scanner aangeschaft en in de productielijn opgenomen, waarbij alle gans die wij verwerken in delen wordt gesneden, door de scanner wordt gehaald en de stukken waar kogeltjes in zitten worden apart worden genomen en niet in onze producten verwerkt. Na het verpakken worden onze producten nogmaals door de scanner gehaald ter dubbelcheck. We werken daarnaast zoveel mogelijk met Schipholgans, die worden niet geschoten. Ondanks onze zorgvuldige controle, kunnen we niet volledig uitsluiten dat er een botrestje of kogeltje doorheen glipt.

Bekijk de video

Proef onze natuur

Dat het wild heerlijk vrij heeft kunnen leven in onze Nederlandse natuur, proef je aan het vlees. Het heeft een volle smaak en zit vol met gezonde vetten, eiwitten, B-vitaminen en zink.
Wild is mager vlees en hoef je dus niet lang te bakken. Wild is het lekkerst als het in de kern nog een beetje rosékleurig is. Wanneer je wild doorbakt, wordt het droog en gaat er veel van de smaak verloren.

Meadow
Bedankt! Uw aanmelding is ontvangen!
Er is wat fout gegaan tijdens het verzenden van uw aanmelding, probeer het later opnieuw.